PvdA-achterban positief over plannen Bos

Wouter BosPvdA-stemmers reageren over het algemeen positief op de hervormingsplannen die de sociaal-democratische partijleider Wouter Bos vrijdag presenteerde. 65 procent van de kiezers vindt dat Bos met een goed pakket maatregelen is gekomen om de verzorgingsstaat te hervormen. 15 procent is niet zo goed te spreken over de ideeën van de voorman.

Niet voor elk punt krijgt Bos echter de handen op elkaar bij zijn eigen kiezers. 70 procent ziet niets in het makkelijker maken voor werkgevers om de werknemers te ontslaan. 38 procent is tegen het voorstel om de levensloopregeling niet meer te gebruiken voor vervroegd pensioen. Een kwart van de PvdA'ers is voor dit laatste punt. De plannen voor een parttime-pensioen en een belastingverlaging voor 65-plussers die blijven werken zijn daarentegen wel populair, zo blijkt uit het onderzoek van Maurice de Hond..

Van alle ondervraagden zegt 36 procent de maatregelen van Bos te steunen, 47 procent doet dat niet. GroenLinks-stemmers blijken daarbij nog positiever dan PvdA'ers. 83 procent vindt het belangrijk dat het mogelijk blijft om met vervroegd pensioen te gaan. 47 procent denkt dat het op termijn nodig is om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar, 43 procent denkt van niet. De plannen voor een verzorgingsstaat naar 'Scandinavisch model' leidden eerder al tot veel kritiek van politici als minister Zalm en premier Balkenende.

Met dank aan pberends en Diramor voor de submit.