Deel Kamer wil spoeddebat islam-rapport

Een deel van de Kamer wil een spoeddebat over het islam-rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dat vandaag werd aangeboden aan minister Ben Bot. Het rapport werd maandag reeds geopenbaard en toen al leverde onder meer het CDA zware kritiek op de onderzoekers van het WRR.

VVD, LPF en de Groep Wilders zijn zo boos dat ze een spoeddebat eisen. Daarvoor moeten tenminste 35 Kamerleden instemmen. In principe hebben de boze partijen net genoeg zetels om dat voor elkaar te krijgen. Of het daadwerkelijk lukt, blijkt waarschijnlijk donderdag.

Stop bashen van de islam
De WRR betoogt in het rapport dat de veel gehoorde constatering dat de islam principieel strijdig is met democratie en mensenrechten, onjuist is. Ook stelt de Raad dat politici moeten stoppen met het zwartmaken van de islam. Verder pleiten de onderzoekers voor het geven van steun aan de Moslimbroederschap in Egypte en de Hezbollah in Libanon en het aangaan van contacten met de regerende Hamas-beweging. Tenslotte geven ze aan dat er onder de sharia wel degelijk mensenrechten zouden kunnen worden ingevoerd en dat de politiek, van rechts tot links, veel te weinig van de islam af weet.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen noemde de kritiek van WRR-onderzoeker Jan Schoonenboom, dat hij de islam zou bashen en zonder kennis van zaken spreekt, ''lariekoek''. Het rapport noemde hij ''studeerkamerpolitiek''. De fractievoorzitter van de christen-democraten sprak verder van ''kwalijke suggesties'', geuit door de wetenschappelijke raad. Volgens hem hoort de WRR wetenschap te bedrijven en geen politiek.

Geert Wilders vindt het rapport ''naïef en gevaarlijk. De taal der dwazen.'' De LPF spreekt van ''een rammelend rapport dat het aanzien van de WRR schaadt.'' VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ziet het rapport niet als een wetenschappelijk onderzoek, maar als ''een politiek pamflet''. Deze onderzoekers moeten zich volgens haar gewoon melden bij een politieke partij.

Verder trof Hirsi Ali ook een onjuist feit aan in het rapport over de sharia. In het rapport stelt de WRR dat in Marokko het familierecht onder de sharia is hervormd, in het voordeel van vrouwen. Hirsi Ali: ''Onderdelen van het familierecht zijn juist uit de sharia gehaald en daarna verbeterd. De WRR zet de wereld op zijn kop. Uit de sharia komt echt niets positiefs.'' Het aangaan van relaties met radicale bewegingen als Hamas, Hezbollah of de Moslimbroederschap, noemt ze ''het sponsoren van neonazi's of de Hofstadgroep.''

PvdA
De partij van Wouter Bos vindt dat de felle tegenstanders van het rapport ''niet zo flauw'' moeten doen als ze een keertje kritiek krijgen. ''Hirsi Ali en Wilders zijn voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. Als ze dan een keer een beetje tegenwind krijgen, moeten ze niet meteen bij de premier om opheldering vragen.'' De PvdA is het overigens niet eens met de kritiek van de WRR, maar ziet niets in een spoeddebat.

GroenLinks is het juist volledig eens met de WRR. Kamerlid Naima Azough noemde namens de partij de reactie van de rechtse politici een ''Pavlov-reactie''. Verder wees ze er op dat de AIVD ook al eens heeft gezegd dat felle kritiek op de islam juist kan leiden tot radicalisering. Ook toen moest de AIVD al zijn mond houden van rechts, aldus Azough.

De directeur voor het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, Sadik Harchaoui, noemt het ''zeer belangrijk dat de WRR het aandurft om het debat aan te gaan.'' Hij hekelt sommige primaire reflexen op het rapport.

-
Voor geïnteresseerden: het gehele rapport (234 pagina's) is te downloaden in pdf. bestand.

Met dank aan pberends voor de submit.