Radicale Serviërs weigeren gedoneerde bus NL

Icoon VervoerNationalisten uit een klein dorpje in Servië weigeren een Nederlandse bus als donatie aan te nemen omdat in Den Haag het Joegoslavië-tribunaal van de Verenigde Naties is gevestigd. Vojislav Seselj, de populaire leider van de Radicale Partij, wordt daar momenteel vastgehouden in afwachting van zijn rechtszaak. De dorpsbewoners vragen daarom de lokale autoriteiten de met tulpen versierde bus terug te sturen.

"Het zou niet eens bij ze op moeten komen deze bagger op onze straten te zetten", fulmineert de lokale leider van de partij. "Servische Radicalen hoeven geen giften van degenen die onze dapperste en meest eerbare mannen vasthouden." De burgemeester van het dorpje bekent echter dat hij de bus niet terug kan sturen, omdat ze een dringend tekort aan het vervoersmiddel hebben.

Hij verklaart echter wel tegen de manier te zijn waarop landsgenoten worden behandeld. "Onze mensen zouden niet in het buitenland berecht moeten worden, en ik ben tegen deze procedure." Maar hij voegde daaraan wel toe dat "dit niet betekent dat we niet hoeven mee te werken en hulp te accepteren."