Nieuwe Revu neemt pleit Mohammed B. op

Icoon AlgemeenEen journalist van Nieuwe Revu blijkt een deel van het pleidooi van Mohammed B. te hebben opgenomen. Het weekblad zette het bijna 43 minuten durende stuk vervolgens op haar site, die wegens grote belangstelling enige tijd plat is geweest. FOK! heeft inmiddels een mirror van de opname online gezet.

Mohammed B.'s advocaat Peter Plasman noemt het voorval "onthutsend". "Ik begrijp niet dat het is gelukt. Het is onbestaanbaar gezien de maatregelen die zijn genomen", zo zegt hij. Justitie vroeg Plasman vorige week of er opnamen gemaakt mochten worden van het pleidooi van B. Hij gaf daar toen geen toestemming voor. De advocaat weet nog niet of hij stappen tegen Nieuwe Revu zal ondernemen. Hij wil eerst overleggen met B. "Nieuwe Revu handelt tegen alle afspraken in. Kennelijk is de sensatiezucht groter."

De rechtbank in Den Haag, waar de zaak onder valt, wil nog weinig kwijt over de kwestie. "Het is in ieder geval zonder toestemming gebeurd. We weten niet of we stappen gaan ondernemen", zo meldde een woordvoerster. Hoofdredacteur Hans Verstraaten van Nieuwe Revu zegt in een reactie dat zijn blad wilde aantonen hoe makkelijk het is om met geluidsapparatuur de beveiligde rechtbank binnen te komen. Daarvoor hoefde geen bijzondere moeite worden gedaan. "Een kind van 6 had het ook gekund", aldus Verstraaten. Hij zegt nog niets te hebben vernomen van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op het gebeuren.

Gisteren werd ook al bekend dat er afgelopen vrijdag video-opnames zijn gemaakt tijdens een pro forma-zitting tegen enkele terreurverdachten, onder wie Samir A., in Rotterdam. De opnames werden gemaakt vanaf de publieke tribune. De Rotterdamse rechtbank liet daarop weten extra onderzoek uit te zullen gaan voeren naar de veiligheid van het gebouw.