IJsprobleem leidt tot uitstel EK schaatsen

Icoon SchaatsenProblemen met de koeling van het ijs hebben ertoe geleid dat een gedeelte van het programma van het Europees kampioenschap schaatsen naar morgen is verplaatst. Of de storing in de schaatshal in het Noorse Hamar dan is verholpen, is nog niet duidelijk. De Nederlandse official Jan Augustinus betwijfelt het.

"Het water in het koelsysteem bevriest voordat het bij de baan kan komen. Ze proberen het voor morgen in orde te krijgen, maar ik heb er een hard hoofd in", zegt Augustinus. De laatste afstand van de zaterdag, de 5.000 meter voor de mannen, werd eerst drie keer verschoven naar een later tijdstip, en staat nu gepland voor zondagmiddag 12:00 uur. De 10.000 meter is verplaatst naar maandag. Als er morgen opnieuw niet gereden kan worden dan zal er verder geschoven moeten worden met het programma, waarin de mannen nog drie en de vrouwen nog twee afstanden voor de boeg hebben. Ook kan worden besloten het kampioenschap te schrappen.

Eerder op de zaterdag waren er al problemen met een weigerend startpistool. Dat leidde tot de Pool Konrad Niedzwiedzki als winnaar van de 500 meter, terwijl voor een ieder duidelijk was dat hij te snel van start ging. Een poging om met het startpistool de valse start af te schieten, mislukte echter, waardoor de schaatser zijn weg kon vervolgen. "Ik heb de fluit gebruikt om de rijders terug te roepen, maar in dit volle stadion hoorden ze me gewoon niet meer", verklaarde starter Jan Zwiers later.

-
Zie voor de uitslagen van de wel gereden afstanden FOK!sport!