Bejaarde gaat kunstzinnig urinoir te lijf

Urinoir DuchampEen 77-jarige Fransman is gearresteerd nadat hij Het Urinoir van kunstenaar Marcel Duchamp met een hamertje te lijf ging. Het wereldberoemde kunstwerk, met een geschatte waarde van drie miljoen euro, is te zien op de Dada-tentoonstelling in het Centre Pompidou in Parijs. In 2004 werd het tot invloedrijkste kunstwerk van de 20e eeuw gekozen.

De bejaarde Pierre Pinoncelli had al eerder het kunstobject belaagd, toen hij er in 1993 in urineerde. De man, die stelde dat zijn actie een artistieke uiting was, kreeg destijds een boete van (omgerekend) 45.000 euro. In 2002 kwam hij opnieuw in het nieuws toen hij op een kunstfestival in het Colombiaanse Cali zijn pink afhakte. Hij zei hiermee te protesteren tegen de kidnapping van Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Het urinoir van Duchamp (1887-1968) werd in 1917 gepresenteerd als kritiek op de glorificatie van schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Volgens een woordvoerder van het Centre Pompidou is het werk niet onherstelbaar beschadigd. Pinoncelli wacht waarschijnlijk een aanklacht wegens vandalisme.