Leger vervangt brandweer Amsterdam

fikkie87, izmirB en theSummoner hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft het leger ingezet om de stakende brandweerlieden op te vangen. Zeventig militairen hebben de plaats ingenomen van de 125 brandweermannen en -vrouwen die zich vanochtend ziek meldden.

De brandweer van Amsterdam voerde vandaag samen met collega's actie tegen hun nieuwe cao. Ze zijn tegen het schrappen van het functioneel leeftijdsontslag. Ambtenaren met fysiek zware beroepen, zoals bij de brandweer of op ambulances, konden op hun 55e met pensioen. Vanaf 2006 is dit niet meer mogelijk.

Tijdens de ochtendspits voerden ze actie door snelwegen te blokkeren. Dit veroorzaakte veel lange files. Het verkeer had vooral overlast rond Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en bij Maastricht. De bonden steunden de acties niet. Vakbondsbestuurder P. Wiechmann van Abvakabo FNV noemde de acties van donderdag "reden voor ongerustheid, want de oppositie is nog groter dan ik al verwacht had." Deze dagen bezoeken de kaderleden van de vakbonden brandweerkazernes om uitleg te geven over het cao-akkoord. "Dit zit de mensen vreselijk hoog. Er bestaat ook veel onvrede over de bonden. De brandweermannen vinden dat wij dit nooit hadden mogen afspreken."