Hirsi Ali krijgt uitbrander van Van Aartsen

Hans WiegelVVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali had niet zo schamper moeten praten over het liberale erelid Hans Wiegel. Dat verklaarde partij-aanvoerder Jozias van Aartsen vanochtend op een partijbijeenkomst in Amsterdam. "Zo gaan wij niet met Hans Wiegel om", stelde Van Aartsen.

Hirsi Ali haalde in een interview uit naar de 'reactionair conservatief' Wiegel, en verweet hem onder meer dat hij zich niet druk lijkt te maken over issues als immigratie en integratie. Vanuit zijn woonplaats Diever zou de oud-partijleider nauwelijks geraakt worden door de 'nieuwe werkelijkheid'. Wiegel reageerde door te stellen dat het VVD-Kamerlid niet op de persoon moet spelen, en respect moet hebben voor andersdenkenden en verdraagzaamheid. Hij verweet de politica ook weinig bij te dragen in de Tweede Kamer.

Ayaan Hirsi AliHirsi Ali maakte zich onder meer druk over de mening van Wiegel met betrekking tot artikel 23 over de vrijheid van onderwijs. Wiegel heeft in het verleden gepleit voor handhaving, terwijl Hirsi Ali voor afschaffing is. Volgens Van Aartsen zit de VVD op de lijn-Wiegel op dit punt, 'en dat had zij erbij moeten zeggen'. Uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond blijkt dat de achterban van de liberalen sterk verdeeld is op dit punt. 51 procent is het eens met Hirsi Ali, waar 36 procent het partijstandpunt steunt.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt verder dat 66 procent van de VVD-achterban het oneens is met de kwalificatie 'reactionair conservatief' voor Wiegel. Bijna acht op de tien VVD'ers staat achter de uitspraak dat Hirsi Ali niet op de persoon moet spelen en respect moet tonen voor andersdenkenden en verdraagzaamheid. 43 procent van de liberale kiezers staat in de discussie tussen de partijleden achter Wiegel, 20 procent achter Hirsi Ali en 25 procent is het met beiden ongeveer evenveel eens.