Gunda Niemann stopt met schaatsen

Acht keer wereldkampioene allround, acht keer Europees kampioene allround, elf wereldtitels op verschillende afstanden, drie olympische titels en 98 overwinningen bij een wereldbekerwedstrijd. Dat is de imposante erelijst van schaatster Gunda Niemann. Ze zorgde er vaak voor dat de Nederlandse vrouwen niet op het hoogste podium kwamen. Nu heeft ze bekend gemaakt er definitief mee te stoppen.

De 39-jarige Duitse had enkele dagen geleden nog aangekondigd te zullen deelnemen aan de Duitse afstandskampioenschappen van het komend weekeinde. Haar carrière wilde ze dan beëindigen in stijl bij de Olympische Spelen in Turijn. Maar een slepende blessure maakt dat nu onmogelijk. "De rugklachten kwamen de afgelopen weken tijdens de trainingen in alle hevigheid opzetten", zei Niemann sip. "Het besluit om te stoppen heb ik woensdag genomen. Daarna had ik een slapeloze nacht."

Niemann was al een tijdje niet meer op de schaatsbaan te zien. De Erfurtse laste negentien maanden geleden een pauze in om zich te wijden aan het moederschap. Na de geboorte van dochter Victoria viel de rentree in het seizoen 2003/2004 door fysieke probelemen in het water. Daarna begon haar rug op te spelen waardoor ze vorig seizoen helemaal niet op het ijs verscheen.


Gunda Niemann zoals we haar kennen: winnend