Microsoft en RealNetworks treffen forse schikking

Microsoft en RealNetworks hebben hun geschil over hun mediaspelers bijgelegd. RealNetworks beschuldigde Microsoft van oneerlijke concurrentie en had een rechtszaak aangespannen, maar die is nu van de baan. De softwarebedrijven hebben een schikking van 761 miljoen dollar getroffen.

De zaak draait om de mediaspelers van beide bedrijven waarmee op de computer filmpjes en muziek kunnen worden afgespeeld. Microsoft heeft zijn Windows Mediaplayer jarenlang standaard ingebouwd in zijn software. RealNetworks dat de RealPlayer maakt, voelde zich daardoor benadeeld.

Microsoft betaalt RealNetworks nu 460 miljoen dollar in contanten. Daarnaast levert het bedrijf uit Redmond voor 301 miljoen dollar aan diensten om de producten van RealNetworks te promoten. Bovendien gaan beide ondernemingen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

De directeur van Real noemt de deal eerlijk en zegt dat er een nieuwe fase is aangebroken in de relatie tussen de twee bedrijven. Bill Gates geeft er ook een positieve draai aan: MSN-gebruikers kunnen volgens hem veel profijt hebben van Reals muziekdienst.