Keiharde aanpak legersaboteurs geëist

De regeringspartijen CDA en VVD hebben het helemaal gehad met actiegroepen die zich middels vernielingen tegen Defensie keren. Ze eisen harde maatregelen tegen Onkruit en Radicale Anti Militaristische Actie (RAMA), die oproepen tot sabotageacties tegen militaire doelen. CDA-Kamerlid Roland Kortenhorst wil dat de veroorzaakte schade tot de laatste cent verhaald wordt op betrokken organisaties en personen.

Kortenhorst is na de meest recente actie, waarbij 1661 banden werden lekgeprikt op de Majoor Mulderkazerne in Stroe, eens gaan surfen op internet. Tot zijn woede stuitte hij op sites waarop sommigen oproepen tot sabotage van militaire eigendommen. Deze moeten van het net worden gehaald vindt de CDA'er.

'Radicaal tuig'
''De rillingen liepen tijdens het surfen over mijn rug. Dit is gewoon radicaal tuig dat open en bloot oproept tot het stukslaan van spullen waar de burgers belasting voor betalen'', aldus het CDA-Kamerlid, die hierbij doelt op de internetsite van actiegroep Onkruit waarop vol trots gerapporteerd wordt over sabotageacties. Ook staat tot woede van de CDA'er op de website een recept voor het maken van levensgevaarlijk boterzuur. Verder ontdekte hij dat er via de site een brochure 'Sloop de JSF' voor 3 euro besteld kan worden. Daarin staat precies vermeld welke bedrijven betrokken zijn bij de ontwikkeling van het vliegtuig, begeleid door een actiehandleiding.

Kortenhorst: ''We weten precies wie dit doen, met naam en toenaam. Het is toch niet te geloven dat dit soort clubs open en bloot hun gang kan gaan? Het duidelijk dat het niet om amateurs gaat. Dit tuig is super professioneel en extreem goed georganiseerd'', aldus de christen-democraat. De CDA'er wordt gesteund door VVD-Kamerlid Zsolt Szabo, die echter nog wel wat juridische haken en ogen ziet bij het aanpakken van de organisaties en de websites.