Radiostations krijgen hun geld terug

Vijf commerciële radiostations krijgen in totaal 19 miljoen euro terug van het ministerie van Economische Zaken. Dit geld is bij de verdeling van de etherfrequenties te veel betaald door de stations.

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat Radio 538, RTL FM, Yorin, Q Music (voorheen Noordzee FM) en BNR Nieuwsradio in 2003, bij de herverdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiostations te veel betaald hebben.

Volgens Martin Banga, voorzitter van de Vereniging voor Commerciële Radiostations, moet de minister ook aan vier andere stations miljoenen terugbetalen. Het zou gaan om 11 miljoen voor Sky Radio, Radio Veronica, Arrow Jazz en Slam!FM.

Een woordvoerder van het ministerie stelde in een reactie dat de bewindsman nog zes weken de tijd heeft om in beroep te gaan. Of deze mogelijkheid ook benut zal worden, is niet bekend.

De verdeling van de FM-frequenties in 2003 leverde de overheid miljoenen op. Talpa Media, het bedrijf van mediatycoon John de Mol, betaalde indertijd 80 miljoen euro voor de frequenties voor Noordzee FM, waar nu het Belgische Q Music op uitzendt.