Voetbal: Uitslag Ajax - Arsenal

Ajax heeft zijn tweede poulewedstrijd in de Champions League verloren. In de Amsterdam ArenA bleek Arsenal met 1-2 te sterk. Ajax begon matig, maar speelde een redelijke tweede helft.

Ajax startte met een elftal dat op veel plaatsen was gewijzigd ten opzichte van vorige duels. Dat was te wijten aan de blessuregolf die over Amsterdam trekt, waardoor Sneijder, Maduro, Trabelsi en Rosales forfait gaven voor de ontmoeting met de Engelse topclub. Nu stonden onder meer Vermaelen, De Jong en Boukhari aan de aftrap. Ook Arsenal had te maken met een fiks aantal absenten: Van Persie en Lehmann waren geschorst, terwijl Henry, Bergkamp en Gilberto Silva nog steeds deel uitmaken van de ziekenboeg.

Arsenal kende een absolute droomstart: al na twee minuten opende Fredrik Ljungberg de score. Boukhari liet zich aftroeven door Flamini, waarna de Fransman Reyes bereikte. Reyes zond vervolgens een steekpass op Ljungberg, die van dichtbij koel afrondde. Na deze mokerslag nam Ajax het heft in handen, al was het overwicht vooral optisch. Verder dan afstandsschoten van Boukhari en Babel kwam Ajax niet. Ondertussen kenmerkte het positiespel van de Amsterdammers zich door slordigheid, zodat het gevaar van een snelle Engelse tegenstoot altijd voelbaar bleef.

Na een half uur spelen scoorde Ljungberg bijna de 0-2 uit zo'n counter. De Zweed profiteerde van een fout van Thomas Vermaelen, maar ging te opzichtig voor een strafschop. Even daarvoor kreeg Ajax een sporadische kans, toen Charisteas bijna een rebound kon binnentikken nadat Almunia een schot van Boukhari niet klemvast pakte. Vlak voor rust kreeg Ajax dé kans: Pienaar miste echter in zeer kansrijke positie na een pass van Boukhari. Het was de enige keer voor rust dat de defensie van Arsenal werd uitgespeeld. Vooral Campbell en Touré maakten indruk.

Ajax begon sterk aan de tweede helft. De ballen gingen wat accurater van voet tot voet en dat leverde via De Jong en Babel twee goede schietkansen op. Het offensiefje was echter snel geluwd. Met Rosenberg in plaats van Charisteas (die het veld verliet na een botsing met Touré) probeerde Blind zijn aanval van nieuw leven te voorzien. Arsenal beperkte zich vooral tot verdedigen; het koesterde weinig offensieve ambities. Toch kwamen de Londenaren op 0-2. Robert Pires benutte een strafschop, nadat Vonk de doorgebroken Reyes toucheerde.

Een minuut na de ogenschijnlijke beslissing scoorde Ajax tegen. Galásek zag een schot op de paal belanden en Rosenberg scoorde eenvoudig de aansluitingstreffer. De goal inspireerde Ajax en De Jong was dicht bij de gelijkmaker. Ook Rosenberg wist een aantal keer gevaar te stichten in het strafschopgebied van Arsenal. Vooral Pienaar en Lindenbergh waren de drijfveren achter deze opleving. Een combinatie tussen deze middenvelders leverde bijna de 2-2 op, maar een vrijstaande Lindenbergh was ongelukkig in de aanname. Het bleek de laatste mogelijkheid op de gelijkmaker. Ook de extra tijd van vijf minuten bood geen soelaas