Balkenende gelooft niet in nieuw kiesstelsel

hav0c en PIM4EVER hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Jan Peter BalkenendePremier Jan Peter Balkenende gelooft niet in verandering van het Nederlandse kiesstelsel. Dat is opmerkelijk, aangezien minister van Bestuurlijke Vernieuwing Pechtold (D66) momenteel de mogelijkheden voor een andere manier van kiezen onderzoekt. Een gedeeltelijk districtenstelsel moet de band tussen burger en politiek versterken.

"Ik vind het veel beter om te werken met het huidige systeem, zowel voor wat betreft het kiesstelsel als voor wat betreft de formele positie van de premier", zegt Balkenende in een interview met opinieblad Elsevier. Volgens de minister-president weet nu iedereen hoe verkiezingen en de vorming van een kabinet in elkaar steekt. "Dat is beter dan de hele zaak op de schop nemen."

Behalve een wijziging van het kiesstelsel bepleiten coalitiepartijen VVD en D66 ook de gekozen minister-president. "Ik vind dat er coalities moeten bestaan in Nederland, ook om minderheden een plaats te geven. Dat is ook relevant voor hoe je aankijkt tegen de rol van een gekozen minister-president. Nou, daar ben ik geen voorstander van", stelt Balkenende. Een gekozen premier zou volgens de CDA'er te veel een presidentiele uitstraling hebben, wat zich wellicht moeilijker verhoudt met het parlement en de koningin als staatshoofd.

Pechtold is niet bepaald verheugd over de uitspraken van de premier. Direcht nadat hij het interview had gelezen, belde de minister met Balkenende. Deze vertelde hem dat hij alleen zijn privé-mening had gegeven.