Onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie supermarktbranche

qu63 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaat onderzoek verrichten naar leeftijdsdiscriminatie in de supermarktbrance. Dit wordt gedaan op verzoek van de vakbond CNV Jongeren, die stelt dat veel jongeren in de branche een aantal tijdelijke contracten krijgen en daarna ontslagen worden, omdat ze te duur worden.

Ook bij sollicitaties zou zich discriminatie afspelen. Zo kregen twintigers ronduit te horen dat ze te oud waren om te solliciteren naar een baan als bijvoorbeeld vakkenvuller of caissière. Er zouden in totaal bijna tachtig klachten binnen zijn gekomen bij de vakbond.

Inmiddels heeft de CGB al twee klachten behandeld, hierbij betrof het de Albert Heijn en Boni Markten. In het eerste geval kwam de commissie tot de conclusie dat de AH discriminerend bezig is doordat niemand boven de negentien jaar wordt aangenomen, de Boni werd op de vingers getikt nadat het contract van een 23-jarige vrouw niet was verlengd (ze was het wettelijk minimumjeugdloon ontgroeid) en er vervolgens direct drie jongere mensen werden aangenomen.

Het CBL, de koepel van supermarkten, spreekt echter van incidenten. Volgens de directeur van de afdeling personeel en opleiding J. van Well gaat het in de meerderheid van de zaken die nog bij het CGB liggen om een onbedoeld effect van de Wet flexibiliteit en zekerheid. Dit betekent dat een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar mag krijgen bij dezelfde werkgever. Bij een vierde contract is sprake van een vast dienstverband.

Van Well vindt het logisch dat veel jongeren tijdelijke contracten worden aangeboden, omdat zij niet hun toekomstige beroep zien in de supermarkt. "Ze willen vaak alleen bijverdienen en werkervaring opdoen, terwijl ze bijvoorbeeld rechten studeren. Na drie tijdelijke contracten staat een werkgever dan voor de vraag: is het verstandig om deze jongere aan je te binden, terwijl je weet dat zijn hart elders ligt", aldus Van Well.

De CBL zegt wel graag mee te zullen werken aan het onderzoek. "Vooral omdat wij hopen aan te tonen dat er vooral sprake is van incidenten. Ook willen wij een oplossing wat betreft de wetgeving en de smet op de sector wegnemen", zo zegt Van Well. Het onderzoek wordt waarschijnlijk medio november afgerond.