PvdA: jammer dat B. nog kiesrecht heeft

De Tweede-Kamerfractie van de PvdA vindt het jammer dat de rechtbank het actieve en passieve kiesrecht van Mohammed B. niet heeft afgenomen. B. werd vandaag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor onder meer de moord op Theo van Gogh, wat de rechter omschreef als een moord met terroristisch oogmerk. PvdA-Kamerlid Peter Van Heemst noemde dit vandaag een ''minpuntje'' in de uitspraak, die verder zijn goedkeuring kon wegdragen.

In principe mag Mohammed B. zich vanuit de gevangenis nu verkiesbaar stellen. Er hoeven maar 60.000 gekken op hem te stemmen en zijn partij heeft nog een zetel ook, zo zei Van Heemst. B. zal zelf overigens ook al wordt hij gekozen, nooit de Tweede Kamer van binnen zien omdat hij tot zijn dood aan toe in een cel zal moeten verblijven. Alleen een gratieverzoek zou hem ooit nog vrij kunnen krijgen, maar de kans daarop lijkt minimaal.

De rechter oordeelde dat B. wegens zijn antidemocratische houding toch nooit gebruik zal maken van zijn actieve en passieve kiesrecht. Maar Van Heemst vindt dat te voorbarig gedacht.

Het Openbaar Ministerie heeft overigens laten weten nog te overwegen om hoger beroep aan te tekenen, in verband met de kwestie omtrent het kiesrecht.

De PvdA wil verder dat Mohammed B. in de gevangenis geïsoleerd wordt van mensen die hij kan beïnvloeden met zijn giftige ideeën. ''Hij hoeft niet geïsoleerd te worden van de rest van de wereld, maar wel van hen die ontvankelijk zijn voor dergelijke ideeën'', aldus Van Heemst. Vandaag pleitten CDA, VVD, LPF en Wilders ook voor een isolement van B. in de gevangenis.

Volgens Van Heemst krijgt B. zijn echte straf na zijn dood, als hij merkt dat er geen God of Allah bestaat die het waardeert dat zijn volgelingen mensen vermoorden.


Kaartje
De moeder van Theo van Gogh, Anneke van Gogh, zei vandaag tevreden te zijn met het vonnis. Ze hoopt wel dat er over 20 jaar geen rechter op een stoel gaat zitten die B. wegens goed gedrag op vrije voeten stelt. Verder zei ze het spijtig te vinden dat haar Theo door ''zo'n loser'' is vermoord. ''Het is zo'n onsamenhangend persoon. Moord of doodslag is altijd vreselijk, maar om vermoord te worden door zo'n figuur maakt het extra onverteerbaar.''

Ook was Theo's moeder blij dat B. niet is gestorven in het vuurgevecht met de politie: ''Die 72 maagden kan hij nu wel op zijn buik schrijven, want hij is namelijk niet voor het geloof gestorven.'' De 14-jarige zoon van Theo, Lieuwe, liet alleen weten dat hij B. nog wel een kaartje zal sturen.