Amersfoorts ziekenhuis ook getroffen door bacterie

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is nu ook de darmbacterie aangetroffen die vorige week het leven heeft gekost aan twee patienten in een Harderwijks ziekenhuis. Het zou gaan om dezelfde variant. Er zijn zes mensen besmet en ze worden allen behandeld door artsen die speciale maatregelen voor de hygiëne moeten nemen om zelf niet besmet te worden.

De bacterie, Clostridium difficile genaamd, veroorzaakt zware diarree. De variant, waarmee beide ziekenhuizen besmet zijn, is nog nooit eerder in Nederland gesignaleerd. Buiten Nederland zijn er al meerdere ziektegevallen door de bacterie.

"Het was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt een woordvoerder van het Harderwijkse Sint Jansdalziekenhuis over de twee sterfgevallen. De patiënten lagen al in kritieke toestand in het ziekenhuis. De darmbacterie voegde er nog een complicatie aan toe.

Tegelijkertijd dat ze in Harderwijk te kampen hadden met de bacterie viel het een paar weken geleden in Het Meander al op dat er meer gevallen waren van zware diarree. De besmetting in het Amersfoortse Ziekenhuis leidt vooralsnog niet tot levensgevaarlijke toestanden.