Apeldoorn: Veluwse poema bestaat!

De autoriteiten in Apeldoorn zijn er heilig van overtuigd dat de Veluwse poema bestaat. Tot die conclusie is men gekomen nadat de politie en een gemeentelijk boswachter zeggen het dier van dichtbij te hebben waargenomen in het plaatsje Loenen. Het beest is er anderhalve week geleden gesignaleerd maar dat werd toen niet openbaar gemaakt uit angst dat Loenen, onderdeel van de gemeente Apeldoorn, bedolven zou worden onder de pers en ramptoeristen.

Nu de stichting Pantera steeds meer onder vuur komt te liggen van critici, die menen dat er achter hooguit een boskat wordt aangejaagd, hebben de Apeldoornse autoriteiten opening van zaken gegeven, om de kritiek op de stichting te kunnen ontzenuwen.

Katachtig roofdier
Tientallen inwoners van Loenen, die op verzoek van de politie lange tijd zwegen, kunnen nu ook hun verhaal kwijt. Zo zegt Jan Gorsseling, wiens zoon het beest als eerste spotte, dat hij met zijn zwager en boswachter Joop Schoneveld en twee agenten het dier tot op 50 meter is genaderd: ''Ik kan met 100% zekerheid stellen dat het hier een katachtig roofdier betreft, dat groter is dan een forse herdershond. Een verwilderde huiskat is uitgesloten. Vermoedelijk is het een panterachtige''. Hij maakte gebruik van een kijker die zestigmaal kon vergroten en kon zodoende details zien. Zo heeft het dier een donkere vacht met lichtgrijze kringen en een witte bef, zegt Gorsseling.

Zoals we gisteren op FOK! al meldden, liet Pantera-woordvoerder Arno van der Valk op radiostation City FM aan dj Stefan Brau weten dat de gezochte poema mogelijk een kruising is tussen een kat en een zwarte poema. Hem hebben berichten bereikt dat een paar jaar terug een vrouw twee van zulke nakomelingen in haar bezit had. Eén zou er zijn overleden, de ander ontsnapt. De poema zou donkerbruin van kleur zijn, aldus Van der Valk.

Klein
Pantera publiceerde gisteren ook een video-opname en scherpere foto's van de Veluwse poema. Desondanks zijn veel internetters ervan overtuigd dat er op een kat wordt gejaagd. Dat vermoeden is versterkt nadat FOK!-user Vitalogy op de site van aaargh-infotainment.nl, een webhostbedrijf dat ook de site van Pantera host, op foto's stuitte van personen met vangattributen, die op dezelfde plaats staan alswaar de foto's van de poema zijn genomen. Hij legde de foto's overelkaar heen (blenden met photoshop) en kwam tot de conclusie dat de poema wel erg klein is. Zie voor meer info de berichtgeving van vanochtend.

FOK!-user NielsTriple heeft die foto's op een andere manier inelkaar geplakt, en dat resultaat zie je hieronder. De foto van de poema is deels ineen geschoven met de foto van de persoon met vangattributen (Pantera-medewerker?).


Foto van Pantera met alleen poema.
Klik hier voor grote versie


Foto van persoon met vangattributen.
Klik hier voor grote versie


Foto's ineen geschoven.
Klik hier voor grote versie


(Opmerkelijk genoeg zijn de foto's met het persoon erop door aaargh-infotainment.nl gisteravond al van de site gewist)