Geen Europees akkoord over rijbewijzen

Logo EU met Europa De Europese ministers van Verkeer hebben maandag een ingrijpende hervorming van de regels voor rijbewijzen uitgesteld. Vooral Duitsland kan het niet eens worden met het voorstel, waarin iedere EU-lidstaat de rijbewijzen om de tien jaar moet laten vervangen. De maatregel, gericht tegen vervalsing, zou onnodig en veel te duur zijn. In Duitsland is een rijbewijs nu nog levenslang geldig.

Naast in Duitsland gelden nu ook bijvoorbeeld Britse en Belgische rijbewijzen levenslang. In Nederland moet het papiertje nu ook al om de tien jaar vernieuwd worden, zodat er een recentere pasfoto op staat. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zei wel te begrijpen waarom de Duitsers zo gehecht zijn aan hun levenslange papiertje: "Op de foto prijkt een beeldschone jongeman van 28 jaar, terwijl de automobilist inmiddels 73 jaar is".

De minister denkt dat er opnieuw over het voorstel gesproken zal worden na de parlementsverkiezingen in Duitsland. "Voor de verkiezingen zou Duitsland namelijk nooit kunnen instemmen, zelfs niet met invoering over twintig jaar", aldus Peijs.

Het voorstel was bedoeld om de regels voor rijbewijzen in de Europese Unie zo veel mogelijk gelijk te trekken. Zo zou een bestuurder in ons land met een rijbewijs-B niet meer 3500 kilogram mogen vervoeren zoals nu gebruikelijk is, maar 4250 kilo. Bestuurders mogen dan dus met grotere campers rondrijden. Bovendien is het de bedoeling om alle rijbewijzen te vervangen door een Europees creditcard-achtig model met chip.


Het bekende roze papiertje mag in ieder geval nog even blijven