Affaire voor De Gucht in België nog niet voorbij

De lieve vrede mag dan weer getekend zijn tussen België en Nederland, na de 'onhandige' uitlatingen van minister Karel De Gucht van Buitenlandse zaken over premier Jan Peter Balkenende, in zijn eigen land is men er nog niet over uitgesproken. De Belgen discussiëren daar niet over de uitlatingen over Balkenende, maar over het feit dat De Gucht in eerste instantie ontkende het gezegd te hebben.

Toen de krant Het Laatste Nieuws het interview met De Gucht publiceerde, waarin stond dat De Gucht de Nederlandse premier ''een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid'' vond en ''een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren'', zei De Gucht dat hij dat nóóit gezegd had. De krant speelde daarop aan het NOS Journaal een tape van interview toe. Daaruit bleek dat De Gucht niet één, maar tot drie keer toe Balkenende stijfburgerlijk noemde. Daarop zei De Gucht dat zijn woorden niet zo bedoeld waren, en bood hij zijn excuses aan.

De Belgische journalistenbond AVBB-VVJ betreurt het dat De Gucht ''de schuld'' voor het diplomatieke incident ''in de schoenen van de pers heeft proberen te schuiven''. Volgens de journalistenbond heeft De Gucht geprobeerd om zijn politieke hachje te redden door de geloofwaardigheid van een krant onderuit te halen.

Ook nu borrelt er nog wat. De Gucht zegt namelijk dat zijn citaten nooit gebruikt hadden mogen worden in het interview met Het Laatste Nieuws: ''Mijn standpunt is duidelijk. Er is nooit toestemming geweest om het interview te publiceren. Het is aan iedereen om te beslissen of ik al dan niet gelogen heb. Voor het overige zeg ik niets meer over deze zaak''. Het Laatste Nieuws ontkent op haar beurt dat er geen toestemming was voor het interview..

-
De letterlijke tekst op tape (audio link NOS).