'Kim Jong II draagt plateauzolen'

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

De Noordkoreaanse leider Kim Jong Il staat fier overeind tussen zijn stalinistische landgenoten. Tenminste, dat doet de Noordkoreaanse propaganda ons geloven. Maar wel met behulp van een paar plateauzolen. De Zuidkoreaanse krant Dong-a Ilbo kreeg recentelijk een foto in het bezit van een lachende Kim , waarop duidelijk was te zien dat de man schoenen droeg die hem naar schatting zo'n 10 tot 12 centimeter boven het volk verheffen.

Als het gaat om persoonlijke wetenswaardigheden van de Noordkoreaanse leider, dan zijn dit de best bewaarde landsgeheimen die het stalinistisch geregeerde land kent. Zijn geschatte lichaamslengte beweegt zich dan ook tussen de 1 meter 55 en 1 meter 65. In de weinige ontmoetingen die Kim Jong Il had met andere wereldleiders, viel het al op dat de man veel groter leek dan aanvankelijk gedacht. De foto die de krant publiceerde was genomen tijdens een ontmoeting van Kim met de Russische president Poetin.

"Plateauzolen zijn een essentieel onderdeel in de outfit van Kim Jong Il, in z'n presentatie naar de buitenwereld. Hij ervaart toch al een vorm van onzekerheid vanwege het feit dat hij zich, gedreven door de politiek, grotendeels buitengesloten heeft van de wereldgemeenschap", aldus Sohn Kwang-joo, hoofdredacteur van de The Daily NK, een Zuidkoreaanse website die het nieuws in Noord-Korea nauwgezet volgt. "Wat zouden de Noordkoreanen denken over hun leider, als ze er achter kwamen dat hij plateauzolen draagt om zichzelf meer postuur te geven, zelfs als dat betekent dat de man er z'n enkels mee ruïneert?"

Kim Jong Il en Poetin

De gewraakte foto van de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il, tezamen met de Russische president Vladimir Poetin