VVD-Kamerlid eist excuses europarlementariërs

Icoon Binnenlands nieuwsVVD-Kamerlid Aptroot eist excuses van de vier europarlementariërs die een reclamespotje maakten met een verwijzing naar de holocaust. Het Kamerlid zei vandaag dat hij "luid en duidelijk" excuses eiste van de vier. "Als zij dat niet doen, hebben ze een groot probleem met mij. Dan beschouw ik hen niet langer als collega's. [...] Wanneer zij geen excuses maken zullen ze moeten aftreden", aldus Aptroot over de europarlementariërs Maaten, Mulder, Manders en Hennis.

Vrijdag al trok de VVD het reclamespotje terug. Volgens de VVD-leider in het europarlement, Maaten, zag de partij op tijd in dat het reclamespotje veel negatieve gevoelens opwekt. Het filmpje bevatte beelden van de jodenvervolging, gevolgd door enkele beelden van Srebrenica en als laatste beelden van de laatste terreuraanslagen in Madrid. Maaten probeerde de boel te sussen door te melden dat hij en Aptroot het met elkaar eens zijn en dat zij binnenkort contact zullen hebben.

De vier europarlementariërs zijn niet de eerste politici die verschrikkingen uit de Europese geschiedenis weer aanhalen om het belang van de nieuwe Europese grondwet te benadrukken. Ook minster Donner van het CDA en premier Balkenende deden dit al. Zo liet de premier weten dat het van belang is dat Europa blijft samenwerken om gebeurtenissen als Auschwitz te voorkomen.