HvA moet 29 miljoen euro terugbetalen

Icoon Binnenlands nieuws De Hogeschool van Amsterdam zal de staat 29 miljoen euro moeten terugbetalen. Dat is althans de conclusie van de commissie-Schutte, die onderzoek heeft gedaan naar fraude in het onderwijs. In het concept-oordeel over de HvA wordt het Ministerie van Onderwijs geadviseerd 29 miljoen van de Hogeschool terug te vorderen. Maandag zal de commissie haar laatste rapportage uitbrengen.

De Amsterdamse hogeschool heeft al aangegeven de vordering juridisch te zullen aanvechten. Rob Scheerens, de vice-voorzitter van het college van bestuur van de HvA, zegt te verwachten dat de rechter de vordering zal verwerpen. Ook wil hij de schade die de HvA lijdt op de commissie-leden verhalen. Zo luidt onder andere het verwijt dat de commissie-leden onzorgvuldig zijn geweest. Een juridische strijd kan zeker tien jaar duren, zo is de voorspelling van de HvA. Bij de aanstelling van de commissie is overigens al rekening gehouden met de aansprakelijkheid van commissieleden: daar staat het Rijk garant voor.

In maart 2004 bracht de commissie al het grootste deel van haar advies uit. Toen bleek dat de hogescholen gezamenlijk 44 miljoen terug zouden moeten betalen, op 58 miljoen voor het gehele onderwijs. Bij de hogescholen Fontys, Inholland en Amsterdam moest echter nog aanvullend onderzoek worden gedaan. Nu deze extra onderzoeken zijn afgerond, komt het totaalbedrag - alleen al door de extra hoge aanslag voor de HvA - op 77 miljoen te staan. Het is nog onduidelijk of Fontys en InHolland verder in de buidel zullen moeten tasten.

Alhoewel het rapport van de commissie-Schutte slechts een advies is, hoeven de scholen niet te rekenen op clementie van het ministerie. Staatssecretaris Rutte neemt vrijwel alle adviezen van de commissie op, en legde vorig jaar zelfs hogere aanslagen op dan werd geadviseerd. Paniek bij de hogescholen dus, en deze hebben dan ook al toegezegd zich tot het uiterste te verzetten tegen de vorderingen. De Hogeschool Zeeland - die een aanslag van 12 miljoen in de bus krijgt - zou zelfs failliet gaan door de onverwachte hoge kostenpost. Deze school blijft echter opvallend rustig en heeft gezegd de verdere verloop van gebeurtenissen af te wachten.