Nederlandse vrouw heeft de buik vol van menstruatie

jelleman had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit opinieonderzoek van het tijdschrift Gezondheid blijkt dat meer dan vijftig procent van alle Nederlandse vrouwen baalt van de menstruatie. Een vrouw is in haar vruchtbare periode bij elkaar opgeteld meer dan vijf jaar lang dag en nacht ongesteld.

Er zijn vrouwen die blij zijn te menstrueren. 'Het geeft me het gevoel vrouw te zijn,' zegt acht procent in het representatieve onderzoek van Gezondheid. Meer dan de helft van alle vrouwen wil niets weten van een blij gevoel en geeft ronduit toe te balen van de maandelijks terugkerende menstruatie. En nog eens ruim twintig procent onderschrijft de stelling 'Ik voel me onhygiënisch en/of vies als ik menstrueer'.

Bijna een kwart van alle vrouwen vindt het vervelend als vrouwen klagen dat ze niet kunnen werken of sporten tijdens de menstruatie. Het lijkt daardoor alsof het veel voorkomt dat menstruatie als smoes wordt gebruikt. Toch beantwoordt slechts twee procent de stelling 'Ik gebruik mijn menstruatie soms als smoes' met ja. Jonge vrouwen tussen de 16 en 19 jaar zijn of eerlijker in hun beantwoording of gebruiken daadwerkelijk de menstruatie vaker als smoes, zij scoren vijf keer hoger dan gemiddeld.

Mannen zijn over het algemeen erg blij dat ze niet menstrueren, bijna zestig procent onderschrijft deze stelling. Dat vrouwen de menstruatie wel eens als smoes gebruiken om een afspraak af te zeggen of om een dagje niet werken, daar is één op de drie mannen van overtuigd. Toch ergert maar één op de vijf mannen zich aan deze houding. Ruim dertien procent onderschrijft de gewaagde stelling 'Vrouwen die ongesteld zijn, kun je maar beter hun zin geven'.

Volgens het onderzoek slaan reclamemakers voor maandverband en tampons wat de gemiddelde Nederlandse vrouw betreft de plank flink mis. De reclame irriteert en heeft geen effect. Ruim de helft vindt dat de reclames overdreven vrolijk zijn en is van mening dat de reclames hun niet beïnvloeden.