Etnische spanningen scholen A'dam vallen mee

Uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam, dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat op maar een klein deel van de Amsterdamse basisscholen etnische spanningen tussen leerlingen voorkomen. Na schooltijd gaat het echter vaak mis, en dat komt vooral door de ouders.

Van de 25 onderzochte, overwegend zwarte basisscholen, geven 4 aan dat de omgang tussen leerlingen veel te veel wordt bepaald door etnische en religieuze scheidslijnen. Op slechts 2 scholen wordt het klimaat negatief beïnvloed door radicale geluiden van Marokkaanse leerlingen. Eén daarvan is basisschool het Mozaïek in De Pijp, welke school ook de directe aanleiding was voor dit onderzoek.

Het Mozaïek meldde vorige maand dat enkele leerlingen de holocaust goedkeurden, Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, vereerden en schietbewegingen maakten als Ayaan Hirsi Ali te zien was op de televisie.

Ouders
Over wat er na schooltijd gebeurt zijn veel basisscholen niet tevreden. Een groot deel van de leerlingen gaat dan nog uitsluitend om met kinderen van dezelfde etnische komaf. Dat zou vooral de schuld zijn van de ouders, die zich opsluiten in hun eigen groep. Zeker 50% van de scholen zegt dat traditioneel georiënteerde islamitische ouders omgang met andere ouders afwijzen.

Thuis wordt nauwelijks Nederlands gelezen of gesproken, ook niet door de tweede generatie immigranten. De kinderen kopiëren het gedrag van de ouders, zodat ook de volgende generatie vrijwel geen contact heeft met kinderen met een andere achtergrond. Bovendien worden gescheiden islamitische vrouwen uitgesloten.

Bijna alle basisscholen klagen en masse over de steeds ruwere omgangsvormen van de leerlingen. Oorzaak zouden de problemen zijn waarmee de kinderen thuis te maken krijgen. Men spreekt van een zorgwekkende stijging van de hoeveelheid 'zorgleerlingen', onder meer door huiselijk geweld, verwaarlozing en armoede. Ook zouden de kinderen steeds meer worden geconfronteerd met geweld op straat, op de televisie en op internet.