PvdA roept op tot boycot Submission in Europarlement

Icoon Media nieuws Edith Mastenbroek, de Nederlandse europarlementariër van de PvdA, roept alle europarlementariërs om niet naar de film Submission van de vermoorde Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali te gaan. De film zal vandaag worden vertoond in het Europarlement, terwijl de producent Column Produkties geen toestemming heeft gegeven.

Op initiatief van de Italiaanse politicus Borghezio wordt de film gedraaid om zo Van Gogh te eren. Mastenbroek roept in een e-mail op tot een boycot, omdat Borghezio lid is van de nationalistische partij Lega Nord. Volgens haar verafschuwde Van Gogh extreem rechts.

"De vertoning is het gepaste antwoord op het stilzwijgen rond Submission en de opoffering door Theo van Gogh", aldus Borghezio dinsdag. Volgens de Nederlandse producent is Borghezio op zoek naar sensatiezoekerij en poogt de Italiaan hiermee het zijn eigen politieke agende ten goede laten komen.

De producenten willen geen toestemming geven, omdat ze uit veiligheidsoverwegingen geen risico's willen nemen voor mensen die bij de film betrokken zijn. Volgens Lega Nord zal de vertoning een besloten karakter hebben en niet zoals die op filmfestivals.

[update] Inmiddels is bekend geworden dat de top van het Europees parlement vertoning van de film heeft verboden, omdat ze bang zijn voor juridische problemen.