'Buit diamantroof Schiphol 75 miljoen'

Icoon Binnenlands nieuws Bij de diamantroof op Schiphol afgelopen vrijdag is volgens de laatste schattingen voor 75 miljoen euro aan sieraden buitgemaakt. Dat zou betekenen dat het om één van de grootste diamantroven in de geschiedenis gaat. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Volgens de krant denken bronnen 'in politiekringen' dat de daders hulp van binnenuit gehad moeten hebben.

Vrijdag werd een waardetransport van KLM Cargo op klaarlichte dag overvallen op het zwaarbewaakte laadplatform van Schiphol. Een groot aantal ooggetuigen zag hoe drie of vier overvallers, vermoedelijk gekleed in KLM-kleding, het transport klemreden. De overvallers dwongen de twee bewakers met vuurwapens op de grond te gaan liggen.

Vervolgens reden de overvallers met het transportbusje gewoon het terrein van Schiphol af. Binnen enkele minuten was alles afgelopen. Volgens de Volkskrant wordt er in politiekringen van uitgegaan dat de daders hulp van binnenuit kregen. Zo wisten ze precies op welk tijdstip ze welk busje moesten overvallen.

Het waardetransport werd korte tijd later in Hoofddorp aangetroffen, waar getuigen de overvallers in een andere auto hebben zien overstappen. Waar de overvallers daarna naartoe zijn gegaan is onbekend. Ook is het nog niet bekend hoe ze zomaar het zwaarbeveiligde terrein op en af konden rijden.

Iedereen die het laadplatform op wil moet een speciaal pasje kunnen laten zien, dat elektronisch gecontroleerd wordt. Ook horen auto's niet zomaar ongehinderd het terrein op of af te kunnen; in beide gevallen hoort het kenteken geregistreerd te worden en moet de bewaker de laadruimte en de kofferbak inspecteren.