Eis levenslang voor dubbele moord

Voor de rechtbank in Amsterdam is vrijdag levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige Amir A. De man staat terecht voor de moord op de 34-jarige Colombiaanse drugshandelaar Diego Ortiz Rodriguez en diens 16-jarige vriendinnetje uit Nicaragua. De twee werden op 2 januari van dit jaar in een woning in de Amsterdamse wijk Venserpolder doodgeschoten.

A. was in dienst als de bodyguard van drugshandelaar Rodriguez. Hij zou in de tijd voorafgaand aan de moorden ruzie met hem hebben gekregen over een aantal criminele zaken.

De aanklager nam het A. vooral kwalijk dat hij ook de jeugdige vriendin van Rodriguez in koele bloede heeft geliquideerd. Het meisje werd recht in haar gezicht geschoten. A. zelf deed er het zwijgen toe, zoals hij ook al bij de verhoren heeft gedaan. Justitie kon het bewijs rond krijgen doordat een medeverdachte, J. de G. (25), uitvoerige verklaringen tegenover de politie heeft afgelegd. De G. was één van van drie overige verdachten die terechtstonden als leden van de criminele bende. Zij hoorden wegens invoer van een partij cocaïne, een gijzeling en een schietpartij straffen van vijf, zeven en elf jaar eisen.

Aan het eind van de rechtszaak wilde A. nog wel iets zeggen, namelijk dat hij niemand heeft vermoord. Uitspraak 10 december.