Bolkestein krijgt koninklijke onderscheiding

Frits Bolkestein is door koningin Beatrix benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, dit vanwege zijn verdiensten voor Europa. De koninklijke onderscheiding is hem vanmiddag in de Ridderzaal uitgereikt door vice-premier Gerrit Zalm.

De 71-jarige Bolkestein zit al een flinke tijd in de politiek en heeft een grote staat van dienst. Zijn avontuur in de landelijke politiek begon toen hij in 1978 voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later, in 1982, werd hij al staatssecretaris van Economische Zaken in het eerste kabinet Lubbers, hetgeen hij vier jaar vol hield. Van 24 september 1988 tot 7 november 1989 was Bolkestein minister van Defensie. In 1990 werd hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, als lijsttrekker leidde hij de partij in 1994 en 1998 naar verkiezingsoverwinningen.

In 1999 vertrok Bolkestein naar "Europa" en werd hij als eurocommissaris verantwoordelijk voor interne markt en belastingzaken. De commissie waar hij deel van uit maakt, treedt eind deze maand af.