Deelraad PvdA: bakkers open met ramadan

HeinsPim had ons via de nieuws-submit te melden:

De PvdA-fractie in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes vindt dat bakkers tijdens de ramadan op zondag open moeten kunnen zijn. Tijdens de islamitische vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten. Wanneer de nacht is gevallen, wordt vaak uitbundig en met veel gasten gegeten. ''Vers brood hoort daar natuurlijk bij'', meent de PvdA.

Nu worden tijdens de ramadan in De Baarsjes de zondagen tot koopzondagen uitgeroepen. Met deze maatregel omzeilt men de winkelsuitingswet. PvdA-deelraadvoorzitter Arco Verburg vindt dat dit eigenlijk voor de hele stad zou moeten gelden, om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

De voorzitter van de Nederlandse Moslimraad, Derwisj Maddoe, ziet echter helemaal geen noodzaak om bakkers op zondag open te laten gaan, zeker niet op regionaal of zelfs landelijk niveau. ''Veel van de gerechten die na zonsondergang worden gegeten tijdens de vastenmaand, kunnen thuis worden bereid''. Voor Turkse of Marokkaanse bakkers vindt de voorzitter het voorstel prima. ''Maar je moet Nederlandse bakkers niet dwingen open te blijven voor een islamitisch feest. Een maatschappij heeft een rustdag nodig, wat in de Nederlandse maatschappij op zondag valt. Er is geen reden om daar aan te tornen, ook niet tijdens de ramadan'', aldus Maddoe.


'Vers brood tijdens de ramadan'