Spaanse regering is voor homohuwelijk

Icoon Buitenlands nieuwsHet ziet ernaar uit dat Spanje binnenkort het tweede land in de wereld zal zijn waar homoseksuelen mogen trouwen en kinderen kunnen adopteren. De Spaanse regering heeft daar vandaag een wetsvoorstel voor ingediend, die vermoedelijk binnenkort door het parlement zal worden aangenomen.

Momenteel is het alleen in Nederland en België voor homostellen toegestaan om te trouwen. In België kunnen homo's echter geen kinderen adopteren. Het wetsvoorstel is met veel enthousiasme ontvangen door Spaanse homorechtengroepen. Meer dan 100.000 homostellen willen volgens de Spaanse media een wettelijke verbintenis aangaan. De rooms-katholieke kerk in het Zuid-Europese land is groot tegenstander van de wetswijziging. Een woordvoerder verklaarde eerder deze week dat het toestaan van homohuwelijken gelijkstaat aan het verspreiden van 'een virus of vals geld' in de maatschappij, wat de familiestructuur in het land ernstig zou aantasten.

Van de Spaanse bevolking staat 70 procent achter de invoering van het homohuwelijk. De regering gaat ervanuit dat het vanaf begin volgend jaar daadwerkelijk mogelijk zal zijn.