Magneten bij behandeling tegen kanker

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een magneet hulp kan bieden bij het bestrijden van kanker. De techniek is ontwikkeld door een wetenschapper van de Universiteit van Edingburgh. Dit schrijft het wetenschappelijk magazine New Scientist.

Door kleine deeltjes ijzer aan de medicijndeeltjes vast te maken, kan er een gerichte behandeling plaatsvinden op de tumor. "Het is een nieuwe manier om medicijnen in je lichaam te controleren", zegt Andrew Harroson, chemie-expert aan de universiteit. "Als je de medicijndeeltjes bindt aan een klein magnetisch deeltje, is het met een extern magnetisch veld mogelijk het op het juiste deel van het lichaam te concentreren."

Doktoren moeten momenteel een goede balans stellen tussen het laten sterven van kankercellen, en het gezond houden van de patient. Chemotherapie valt sneldelende cellen aan, zoals tumoren maar ook haarcellen, maar heeft ernstige neveneffecten. Vanwege het feit dat het medicijn door het gehele lichaam circuleert kan er slechts een beperkte dosis gebruikt worden. Door de magnetotherapie kan er een specifiek deel aangevallen worden, wat minder neveneffecten geeft.

Harrison werkt nu aan synthetische ijzerdeeltjes die aan het medicijn gekoppeld kunnen worden. In de toekomst wil hij biologische magneten gebruiken. Er bestaan magnetische bacteriën, en Harrison wil dergelijke bacteriën geschikt maken voor het beoogde gebruik.