Nieuw Rechts meldt zich in strijd tegen moskee

Bewoners van de Wouwseweg in Roosendaal moeten niets hebben van de actie die Nieuw Rechts daar voert tegen de bouw van een Turkse moskee. De bewoners kwamen onlangs in opstand tegen plannen voor de bouw van de moskee in hun straat. Dat protest had volgens de bewoners niets met vreemdelingenhaat te maken, maar met angst voor overlast die een moskee geeft. En dan moet gedacht worden aan parkeer- en geluidsoverlast.

Dat nu Nieuw Rechts zich ook komt melden in de strijd tegen de moskee, zint de bewoners niets. De partij deelt vandaag op de Wouwseweg pamfletten uit waarin onder meer staat: ''...Nieuw Rechts is tegen een verdere islamisering van de Nederlandse samenleving.... Wie in elke straat een moskee wil, moet maar gaan (r)emigreren naar pittoreske moslimlanden als Iran''. Nieuw Rechts-voorzitter Michiel Smit is daar persoonlijk bij aanwezig.

Loco-burgemeester Leo de Jaeger van Roosendaal is blij met de afstand die de bewoners nemen van de actie van Nieuw Rechts. ''Over overlast van verkeer kunnen we discussiëren. Maar zo'n actie van Nieuw Rechts, daar ben ik op tegen en ik zal de politie dan ook vragen om op te treden als dat nodig zou zijn''. Men bekijkt nog of de inhoud van de pamfletten tot strafrechtelijke maatregelen kan leiden.

De Turkse moskee zit nu nog in de Buys Ballotstraat in Kalsdonk, naast een Marokkaanse moskee. Daar moeten beide gebedshuizen echter verdwijnen, vanwege de herinrichting van die wijk. De nieuwe plekken zijn nog niet definitief vastgesteld, maar het ziet er naar uit dat de Marokkaanse moskee verhuist naar de Kortendijkse- straat en de Turkse moskee naar de Wouwseweg. Op beide plaatsen klinkt voorlopig nog fel verzet van omwonenden.