[update] TPG'ers Alkmaar onwel door poststuk

pberends, static en spectrumanalyser hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Alkmaar zijn zondagavond vier medewerkers van TPG Post onwel geworden nadat ze met een poststuk in aanraking waren gekomen. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Het is nog onduidelijk wat met het poststuk aan de hand is. Mogelijk gaat het om een vloeistof of een poeder, meldde een woordvoerster van de politie.

Het poststuk is afkomstig uit een postbus in het centrum van Alkmaar. Toen de postbode deze bus wilde legen, raakte hij onwel. Het lukte hem wel nog om naar het distributiecentrum in Alkmaar-Noord terug te rijden, waarna drie collega's ook onwel werden. De politie onderzoekt de zaak en zette daarbij gisteren het terrein van het TPG-distributiecentrum af. Niemand van de aanwezige medewerkers mocht het terrein verlaten.

Update 09:55
Inmiddels is duidelijk dat in het pakketje géén miltvuur (antrax) zat. Het postpakket was afkomstig uit een postbus aan de Prinses Julianalaan om de hoek bij het Medisch Centrum Alkmaar (MCA).

Wat er wel in het pakketje zat, kan de politie nog niet zeggen. De inhoud is naar het onderzoeksinstituut ID-Lelystad gestuurd. Het kan nog enkele dagen duren voor bekend is om welke stof het gaat.

Update 19:22
Volgens de politie is het betreffende poeder zeer waarschijnlijk afkomstig uit een brandblusser. Dit is gebleken na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk.

Vermoedelijk is het poeder, dat sterk kan irriteren, met een brandblusser in de brievenbus gespoten, waarna de postbode het inademde. Hij kreeg door de stof last van zijn ogen en benauwdheid. Inmiddels gaat het weer goed met de man. De andere onwel geworden medewerkers kregen last van hun handen nadat ze de postzak aangeraakt hadden. Deze irritatie zakte na verloop van tijd af.