Vrouw blaast zich op in politiebureau

Icoon Buitenlands nieuwsEen vermoedelijke Tamil-Tijger heeft zich woensdag in een politiebureau in de Srilankaanse hoofdstad Colombo opgeblazen. Behalve de vrouw zelf kwamen nog vier andere mensen om het leven en raakten er zeven gewond. De politie verklaarde dat de vrouw op straat was aangehouden omdat agenten vermoedden dat ze een zelfmoordaanslag wilde plegen. Nadat zij het politiebureau was binnengebracht om te worden ondervraagd bracht zij de explosie teweeg.

Tegenover het politiebureau bevinden zich de ambassades van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Volgens de politie had de vrouw het echter voorzien op Douglas Devananda, een Tamil-leider die bekend staat als een tegenstander van de Tamil-Tijgers. Devananda's kantoor bevindt zich naast het politiebureau, maar Devananda was daar op het moment van de explosie niet aanwezig.

Tot een staakt-het-vuren na bijna twintig jaar een voorlopig eind maakte aan de burgeroorlog in Sri Lanka voerden de Tamil-Tijgers regelmatig zelfmoordaanslagen uit op de Srilankaanse ordetroepen en politieke rivalen. De spanningen tussen de afscheidingsbeweging en het Srilankaanse leger zijn weer opgelopen sinds zich in maart een splijting in de gelederen van de Tijgers voordeed. De hoofdgroep van de beweging beschuldigt het leger ervan een afvallige leider te steunen.