Hubble telescoop ontdekt 100 nieuwe planeten

Icoon Wetenschappelijk nieuws De Hubble telescoop heeft mogelijk meer dan honderd nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Tot nu toe zijn er ongeveer 120 zogenaamde 'exoplaneten' (extrasolaire planeten) in 98 verschillende zonnestelsels ontdekt, wat de nieuwe vondst van de telescoop extra opmerkelijk maakt.

De astronoom Kailash Sahu vond de exoplaneten tijdens een speurtocht van zeven dagen in februari. De vondst moet nog wel bevestigd worden. Astronomen zijn druk bezig met onderzoeken of het hier echt om exoplaneten gaat, maar de definitieve uitslag van dit onderzoek wordt pas na de herfst verwacht.

Volgens Steven Bechkwith, de directeur van het Space Telescope Science Institute, kan deze vondst de theorie bevestigen dat bijna elke zon-achtige ster in het universum planeten moet hebben. De ontdekking impliceert volgens hem ook dat de Hubble één van de belangrijkste instrumenten gaat worden voor het vinden van nieuwe planetaire systemen.

In januari van dit jaar werd bekend dat de NASA geen bemande onderhoudsvluchten meer naar de Hubble telescoop wil sturen. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om de telescoop door een onbemande robotvlucht te laten opknappen.