[update] 'Gazaplan Sharon heeft meerderheid binnen kabinet'

Het omstreden Gazaplan van de Israëlische premier Sharon kan binnen zijn kabinet rekenen op een meerderheid. Dit meldt de Israëlische krant Haaretz. Het plan houdt in dat Israël zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook en alle nederzettingen van kolonisten ontmantelt.

De krant weet te melden dat Sharon een compromis met opstandige ministers in zijn eigen Likudpartij heeft bereikt. Daardoor zouden nu veertien bewindslieden voor en zeven ministers tegen het plan zijn. Eerder deze week ontsloeg Sharon nog twee ultrarechtse ministers uit zijn kabinet om aan een meerderheid te komen.

Het is de verwachting dat het kabinet later vandaag een definitieve beslissing neemt over het plan. Mocht het kabinet inderdaad het plan goedkeuren, dan zal Israël beginnen met de terugtrekking van het Israëlische leger. De ontmanteling van joodse nederzettingen zou vanaf maart 2005 gefaseerd kunnen gaan plaatsvinden.

Update 21:50 uur
Het Gazaplan is in uitgeklede vorm door het kabinet geaccepteerd. Het Israëlische leger zal zich terugtrekken uit de Gazastrook. Over de ontmanteling is echter geen beslissing genomen. Pas komend jaar zal een eindbesluit vallen over de grensposten en de nederzettingen.