Minister twijfelt aan Griekse Spelen

Icon Sport - OS Athene 2004George Souflias, Grieks minister van Openbare Werken, heeft openlijk de vraag geuit of het wel wenselijk was om de Olympische Spelen naar Athene te halen. Hij liet de twijfel doorschemeren tegenover een parlementaire commissie. De kosten voor het evenement zullen fors hoger uitvallen dan begroot. Daarbij is men tien weken voor het begin van het evenement nog volop bezig om alle bouwprojecten op tijd af te krijgen.

Van de hoera-stemming die na de toewijzing van de Spelen in 1997 Griekenland in zijn greep hield is weinig meer over. De kosten voor het evenement komen minimaal twee miljard hoger uit dan de oorspronkelijk raming van 4,6 miljard euro. 'Dankzij' de Spelen is het Griekse begrotingstekort voor het tweede achtereenvolgende jaar boven de Europese norm van drie procent uit gestegen.

De vorige regering besloot de kosten van het evenement volledig uit publieke middelen te betalen nadat een plan om de private sector erbij te betrekken stuitte op bezwaren van de oppositie. Het geschil over de financiering zorgde ervoor dat pas in 2001 met de bouw van stadions, het olympisch dorp en mediafaciliteiten kon worden begonnen, waardoor men tot op vandaag achter op schema ligt. Het verhoogde tempo om alle bouwprojecten af te krijgen is een belangrijke reden voor de gigantische kostenoverschrijdingen. Ook rijzen de veiligheidskosten de pan uit.