[update] "Isra?lisch leger moordt dierentuin uit"

Icoon Israel / PalestinaTijdens de militaire actie in het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah heeft het Israëlische leger de dierentuin met de grond gelijk gemaakt.

Een onthoofde struisvogel, dode kippen, resten van een pauw en een geit. Dat zijn de droeve gevolgen van de inval van het Israëlische leger afgelopen week. In de dierentuin liggen nu enkel nog de kadavers van de dieren die volgens de eigenaar nog het enige vertier in het kamp vormden.

Mohammed Jumaa, de eigenaar van de dierentuin, wijst de schuldige aan: het Israëlische leger. De Israëlische soldaten drongen met bulldozers de dierentuin binnen, alwaar het de kooien en rennen vernielden. Tientallen dieren konden ontsnappen, veel andere overleefden de Israëlische inval niet.

"De overgrote meerderheid van de dieren is dood of ontsnapt", zegt Jumaa. "De pijn die ik nu voel is met geen pen te beschrijven", zegt hij. "Dit alles maakt deel uit van de legerplannen om Rafah te verwoesten, met zijn gebouwen, mensen en zelfs zijn dieren."

Het enige wat de dierentuin nu nog herbergt zijn een pony, een paar honden en enkele tientallen papegaaien. Tientallen dieren zijn nog vermist, waaronder een tijger, circa 55 Afrikaanse en Amerikaanse papegaaien, een aantal slangen, wasberen en apen. De ontsnapte kangoeroe is inmiddels door vluchtelingen gevangen en teruggebracht.

Het Israëlische leger is een onderzoek gestart naar de schade die de soldaten hebben aangericht. Volgens Jumaa hebben de militairen met opzet ook in de dierentuin vernielingen aangericht. "De zoo was duidelijk gemarkeerd met tekens en vlaggen. Dieren zijn doodgeschoten en kooien vernield, expres."

Update 22 mei 2004, 11:41 uur
Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was er van te voren duidelijk gekozen voor een route door de dierentuin omdat daar geen landmijnen zouden zijn. De soldaten hadden directe orders gekregen om de dieren te ontzien. Het leger is inmiddels een intern onderzoek naar de zaak begonnen.