Wasbeurt bij kapper kan dodelijk zijn

Een wasbeurt bij de kapper is lang niet altijd zonder gevaar, zo zegt bijzonder hoogleraar neurologie P. Koudstaal, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De nekslagader kan dusdanig worden opgerekt dat door bloedtekort in de hersenen een infarct kan ontstaan. In Engeland overleed onlangs een vrouw na een kappersbezoek aan het zogeheten beauty parlour stroke syndrome.

De nekslagader wordt uitgerekt door de vaak ongemakkelijke houding als het haar bij de kapper gewassen wordt. Hierdoor kan een scheurtje in de aderwand ontstaan, waarna bloed zich ophoopt en de ader dichtgedrukt kan worden. Vervolgens stopt de bloedtoevoer naar de hersenen en komt er geen of niet genoeg zuurstof bij de hersenen, met eventueel een infarct als gevolg.

Wereldwijd vinden er jaarlijks enkele tientallen van deze voorvallen met een dodelijke afloop plaats. In Nederland gebeurt het naar schatting eens in de tien jaar. Vooral klanten met een aangeboren afwijking aan de aderwanden lopen een risico. Ondanks het relatief kleine risico meent Koudstaal dat de kappersbranche het zeker serieus moet nemen: "Ze moeten zeker nadenken over alternatieven. Zo zou je bijvoorbeeld een kussentje in de nek kunnen leggen."