Preventief fouilleren op meer plaatsen

DonnerMinister Donner wil de politie ook in het openbaar vervoer en op verkeersknooppunten de mogelijkheid bieden om preventief te fouilleren. Recente evaluaties hebben uitgewezen dat het fouilleren, dat nu nog beperkt is tot een aantal gebieden in grote steden, een succes is. Het is vooral een goede methode gebleken om geweld met wapens tegen te gaan.

Een projectgroep zal voor de zomer een uitbreidingsplan presenteren, zo schreef de minister van Justitie woensdag aan de Tweede Kamer. Bij de evaluatie van het project is gekeken hoe het fouilleren in steden als Amsterdam, Maastricht en Utrecht verloopt. Men concludeert dat het er rustiger is geworden, en de criminaliteit zich niet verplaatst heeft naar andere gebieden. Een directe relatie tussen de grotere veiligheid en het preventief fouilleren kan men niet leggen.

Tussen september 2002 en juni 2003 werden in Rotterdam bij diverse acties totaal 18.697 mensen gefouilleerd. Hierbij werden in totaal 578 wapens in beslag genomen. De stad maakte vorig jaar al duidelijk dat ze baat had bij het preventief fouilleren, aangezien het aantal gewapende overvallen sinds de start ervan sterk is gedaald.