Koreanen klonen mensenembryo

Teng herschreef voor ons het volgende bericht:

Een Zuid-Koreaanse onderzoeksgroep is erin geslaagd om een gekloond mensenembryo te kweken en daar stamcellen uit te oogsten. Tot nu toe was het wel enkele keren gelukt om menselijke cellen te klonen, maar de gekloonde cellen gingen steeds na een paar weken dood en leverden geen stamcellen op.

Stamcellen zijn "niet gespecialiseerde" cellen. Uit deze cellen kunnen alle celtypen van het menselijk lichaam nog groeien. De Koreanen willen deze stamcellen gebuiken voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. Bij muizen is al aangetoond dat met stamcellen dwarslaesies te verhelpen zijn en beschadigd hersenweefsel gerepareerd kan worden.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of een gekloonde cel naar behoren werkt. Er zijn aanwijzingen dat een kloon genetisch gezien even 'oud' is als het origineel. Zo werd acht jaar geleden Dolly, het eerste gekloonde zoogdier, geboren. Het schaap stierf echter veel te vroeg. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog ethische bezwaren.

Bij het klonen wordt erfelijk materiaal uit een gewone cel gehaald en in een eicel geplaatst. Deze eicel wordt opgekweekt tot een embryo. Terwijl het mensen wel lukte dieren te klonen, bleek het klonen van mensen onverwacht moeilijk te zijn. Vorig jaar werd zelfs nog gesteld dat het klonen van mensen met de toenmalige techniek onmogelijk was.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het de Koreanen nu wel gelukt is. Zelf denken ze dat het komt doordat ze een andere, subtielere methode gebruiken om het erfelijk materiaal naar de eicel over te brengen. Misschien is het ook wel gelukt omdat de Koreanen zoveel menseneitjes tot hun beschikking hadden: 242 stuks afkomstig van zestien vrijwilligers. Opvallend is er slechts één embryo overbleef dat groot genoeg was om er stamcellen uit te halen.