Jeltsin: "Ik overleefde vijf hartaanvallen"

SubheaderDe voormalige president van Rusland, Boris Jeltsin, zegt dat hij tijdens zijn ambtsperiode vijf keer een hartaanval heeft overleefd. Het kwam destijds veelvuldig voor dat Jeltsin enige tijd niet in de openbaarheid verscheen. De officiële lezing luidde meestal dat de president de griep had of met belangrijke zaken aan het werk was. Zijn meest opmerkelijke periode van absentie was in de aanloop van zijn herverkiezing in 1996, toen hij felle oppositie van de communistische partij te verduren kreeg.

Pas in 1997 gaf een zichtbaar zieke Jeltsin uiteindelijk toe dat hij hartklachten had. Later dat jaar onderging hij een bypass operatie. De gewezen president van Rusland zei dat zijn gezondheid geweldig vooruit gegaan is sinds zijn pensioen in 2000. Hij voelt zich naar eigen zeggen nu weer "fit, zowel mentaal als fysiek".

Boris Jeltsin (72) was president van de Russische Federatie van juni 1991 tot 31 december 1999, toen hij in een dramatische speech op televisie zijn aftreden bekend maakte en de huidige president Vladimir Poetin als zijn opvolger aanwees.