[update] Oudkerk biedt PvdA excuus aan

Rob Oudkerk heeft een excuusbrief gestuurd aan de Amsterdamse PvdA-leden. Hij biedt daarin zijn verontschuldigingen aan over de ontstane commotie omtrent zijn persoon. Hij zegt te beseffen dat de berichten over zijn privé-leven het aanzien van het openbaar ambt en de partij hebben beschadigd.

Oudkerk, wethouder voor Sociale Zaken in de hoofdstad, haalt in de brief ook uit naar de media. Volgens hem is de grens tussen wat publiek en privé is, de afgelopen week met voeten getreden en weet de pers feiten en fictie niet langer ordentelijk te scheiden. "Wat ik in mijn privétijd doe, wens ik als privé te beschouwen. Daarover leg ik alleen aan mijn gezin verantwoording af." Morgen bespreekt de Amsterdamse PvdA-fractie de zaak.

Update14:47
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam gunt Rob Oudkerk een kans op rehabilitatie, zo zei hij vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. De PvdA-wethouder mag van hem aanblijven om te tonen dat hij een goed bestuurder kan zijn. Hij gaf wel aan dat niet hij, maar de gemeenteraad uiteindelijk over het lot van Oudkerk beslist.

Cohen is van mening dat Oudkerk zich kwetsbaar heeft gemaakt met zijn onthullingen over zijn privéleven, maar niet chantabel omdat hij er open over was. De burgervader zegt sinds het vorig najaar op de hoogte te zijn van het prostitutiebezoek van Oudkerk.

Cohen hekelde de rol die de pers soms speelt, omdat onjuiste gegevens over Oudkerk blijven circuleren. Cohen sluit niet uit dat er sprake is van een gerichte beschadigingsactie: "Hij is een uitgesproken man, met grote aanhangers en grote vijanden.". Hij laat uitzoeken hoe politiegegevens over Oudkerk in de publiciteit zijn gekomen. Volgens hem ligt er in de affaire-Oudkerk "onevenredig veel" privé-informatie op straat.