Poetin lijkt Russische verkiezingen te winnen

President Poetins partij Verenigd Rusland heeft naar alle waarschijnlijkheid de parlementsverkiezingen in Rusland gewonnen. Zijn partij komt na het tellen van 35 procent van de stemmen op ruim 36 procent, tegen ruim 23 procent vier jaar geleden.

De communistische partij wordt nagenoeg gehalveerd met 12,9 procent van de stemmen. Hiermee komen ze na de ultra-nationalistische partij van Zjirinovski, de LDPR, in de kamer. Laastgenoemde partij won 13,2 procent van de stemmen.

De twee liberale partijen komen hoogstwaarschijnlijk niet in het Russische parlement, omdat ze de kiesdrempel van vijf procent niet weten te behalen. De partij Moederland staat op 8,1 procent van de stemmen. De partij heeft zoals werd verwacht veel kiezers weggetrokken van de communistische partij.

De parlementsverkiezingen in Rusland worden gezien als de serieuze test voor de presidentsverkiezingen, volgend jaar in maart. Hoewel aanvankelijk werd gevreesd dat er te weinig stemmers zouden komen opdagen om de uitslag geldig te laten zijn, kwam toch zeker dertig procent van de 107 miljoen stemgerechtigden opdagen. De landelijke kiesdrempel was 25 procent.