Verloren aflevering Monty Python terug gevonden

~Ka®in~ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De liefhebbers van de absurdistische humor van "Monty Python" moeten er rond de feestdagen maar eens goed voor gaan zitten. Op 28 december aanstaande zendt de BBC een aflevering van de tv-reeks "Monty Pythons Flying Circus" uit die ooit werd gewist en sindsdien als verloren werd beschouwd. De zondageditie van "The Independent" meldt dat dit de eerste heruitzending zal zijn in 36 jaar.

De uitzending in kwestie stamt uit 1967 en werd destijds uitgezonden onder de titel "At last the 1984 show". Wat deze aflevering zo bijzonder maakt voor de fans, is dat John Cleese en Graham Chapman hierin voor het eerst de "de vier mannen uit Yorkshire" ten tonele brengen. Dit zou later een van de meer populaire sketches uit de reeks worden.

De band met de oorspronkelijke opname van deze aflevering ging in de jaren '70, toen de BBC werd bevangen door een schoonmaakwoede, verloren. Enkele jaren terug echter nam een man contact op met het British Film Institute, met het verhaal dat hij de geluidsband van de bewuste aflevering in z'n bezit had. Omdat de beeldopnames daarmee nog niet terug waren, had het filminstituut er nog weinig aan, totdat iemand anders ontdekte dat er in Zweden nog een beeldband van de aflevering bestond. Daarmee was het mogelijk om de oorspronkelijke aflevering te restaureren.

Zoals reeds gemeld wordt de aflevering dus op 28 december door de "Beeb" herhaald. Of en wanneer deze Monty Python-aflevering in Nederland op de buis zal worden gebracht, is nog niet bekend.