Arrestaties na relletjes in Borgerhout

In Antwerpen zijn gisteren 35 allochtone, meest Marokkaanse, jongeren opgepakt die in de wijk Borgerhout ramen van geparkeerde auto's en bushokjes ingooiden. De meesten konden 's avonds het bureau weer verlaten; vijf bleven in de cel zitten.

De politie was al alert omdat de Arabisch-Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah acties beloofd had. De Liga was boos op burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen die geen toestemming had verleend voor een islamitische braderij deze zondag. Ook gaf de burgervader geen toestemming tot een herdenking voor de in Mechelen, door de politie bij een overval, doodgeschoten Marokkaanse jongen Mohammed Riani uit Borgerhout.

De AEL reageerde op haar website woedend en stelde onder meer: ''Maar de AEL is er, en de AEL zal dit niet tolereren. De AEL zal zorgen dat de Islam aanwezig zal zijn in het straatbeeld deze zondag, en de AEL zal zorgen dat Mohammed Riani niet twee keer uit deze wereld zal worden geveegd door mensen die geen respect hebben voor de waarden die ze beweren te verdedigen''.

De AEL ontkent echter iets met de rellen te maken te hebben. De organisatie zal vanmiddag wel pamfletten in Antwerpen uitdelen.