Wereldomroep weigert te bezuinigen

De Wereldomroep zal volgend jaar niet gaan bezuinigen. Ze is boos op staatssecretaris M. van der Laan (Media). Volgens algemeen directeur L. Bouwens van de Wereldomroep is zijn omroep "ongelooflijk onbeschoft" behandeld door de bewindsvrouw. Volgens hem is het beleid van Van der Laan "een rechtstreekse ingreep van staatswege in de programma's van de Wereldomroep". Van der Laan wil de komende jaren 6,5 miljoen euro bezuinigen op de omroep, die bovendien een van zijn taken, het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland, moet opgeven.

Maandag wordt in de Tweede Kamer de mediabegroting 2004-2008 besproken. Daarin geeft de staatssecretaris aan dat ze "vanuit mediapolitiek en journalistiek oogpunt" minder belang hecht aan het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland, een van de taken van de Wereldomroep.

Uiteindelijk kan de staatssecretaris het bestuur van de Wereldomroep dwingen de statuten aan te passen en zo de taken alsnog beperken, maar Bouwens is vastberaden dat hij zich tot het uiterste zal verzetten. "Wij zijn na uitgebreid onderzoek en veel discussie, intern en extern, tot onze nieuwe missie gekomen. Tegelijk hebben we een forse bezuinigingsoperatie doorgevoerd. De nieuwe missie is tot nu toe niet bekritiseerd. Nu zet de staatssecretaris daar opeens, zonder enig overleg, een streep door. Dit is regelrechte staatsinvloed. Het schaadt op een enorme manier onze onafhankelijkheid en de geloofwaardigheid van de Wereldomroep in het buitenland."

Maar de bezuinigingen is niet het enige waar de Wereldomroep boos over is. "Ik voel me genegeerd", zegt Bouwens. "Nadat wij een kennismakingsbezoek gebracht hadden aan de staatssecretaris, heeft ze nooit meer contact met ons gezocht, ondanks de toezegging dat ze dat wel zou doen. De minister heeft ons overgeslagen toen zij in Hilversum de publieke omroep en het NOB bezocht. Ze reageerde ook niet op een persoonlijke brief van onze voorzitter, Hans van den Broek. In Nederland toch niet de eerste de beste. Er was zelfs geen ontvangstbevestiging."