VS wil sancties tegen Syrië

Gisterenavond is er in de Amerikaanse Senaat met een overweldigende meerderheid gestemd vóór het opleggen van sancties tegen Syrië. De Verenigde Staten (VS) willen het land de strafmaatregelen opleggen, vanwege de vermeende connecties met terroristische bolwerken. Bovendien zeggen de VS dat Syrië er alles aan doet om nucleaire, biologische en chemische wapens in het bezit te krijgen.

Het Huis van Afgevaardigden was eerder al akkoord gegaan met de sancties en ook president Bush was voor. Eerder verzette hij zich nog tegen de eventuele sancties. Met de sancties hopen de VS dat Syrië op deze manier gedwongen wordt om zijn vermeende steun aan terroristische groeperingen stop te zetten. Daarnaast moet Syrië zich niet meer bemoeien met Libanon en Israël.

Syrië zei oktober jongstleden al niet onder de indruk te zijn van de Amerikaanse maatregelen. Het land heeft verklaard zijn beleid ongewijzigd door te laten gaan, meldde de Syrische chefstaf Hassan Turkmani toen.

Het Witte Huis heeft diverse mogelijkheden om Syrië qua sancties op te leggen. Zo wordt er gedacht aan exportverboden voor Amerikaanse goederen naar het land, bevriezing van Syrische tegoeden in de Verenigde Staten, instelling van reisbeperkingen voor Syrische diplomaten in de VS en het verbieden van Syrische passagiersvluchten.