VS: 'recordtekort begroting is meevaller'

Het tekort op de begroting van de VS is in het afgelopen financiële jaar ten opzichte van het voorgaande jaar meer dan verdubbeld van 158 miljard dollar tot een recordbedrag van 374 miljard dollar. Dat is vandaag door het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag bekendgemaakt.

Het tekort komt precies overeen met de schatting die het begrotingskantoor van het Amerikaanse Congres eerder deze maand gaf, maar een stuk kleiner dan de regering zelf voorspelde in juli. Toen verhoogde het Witte Huis de raming van februari van 304 miljard dollar tot 450 miljard dollar, vooral wegens de kosten van de oorlogsinspanningen in Afghanistan en Irak.

Het fors lager uitgevallen bedrag betitelde een woordvoerder van het Witte Huis maandag "een bemoedigend teken dat het economisch herstel aan kracht wint". In verhouding tot het bruto binnenlands product van de VS bedraagt het tekort 3,5 procent. Dit is het hoogste percentage sinds 1993. Het is meer dan het maximum van 3 procent dat in Europa geldt voor landen die meedoen aan de euro. Frankrijk en Duitsland hebben deze grens inmiddels overigens flink overschreden.